הפרעות בליעה אצל אנשים עם דמנציה- זיהוי התסמינים וטיפים מעשיים
- Mor Skutelsky
- May 20, 2024
- 2 min read
Updated: 8 minutes ago

הפרעות בליעה, או דיספגיה, הן בעיה שכיחה ומדאיגה בקרב אנשים עם דמנציה
כקלינאית תקשורת עם ניסיון רב שנים, אני מבינה את המורכבות הכרוכה בזיהוי וניהול קשיים אלו. מאמר זה נועד לעזור למטפלים ולבני משפחה לזהות את הסימנים של הפרעות בליעה בחולי דמנציה ולתת טיפים מעשיים ודרכי פעולה מידיות.
זיהוי קשיי בליעה בדמנציה
לא תמיד ניתן לזהות הפרעות בליעה אצל אנשים עם דמנציה בשל חוסר המודעות שלהם למצבם או הקושי שלהם לתקשר את הקשיים. עם זאת, זיהוי מוקדם הוא חיוני למניעת סיבוכים כגון אספירציה (שאיפת האוכל/ השתיה לריאות), חנק, תת תזונה ודלקת ריאות.
להלן סימנים שיכולים להחשיד להפרעות בליעה/ אספירציות-
1. שיעול או כחכוח- שימו לב לשיעול או כחכוח במהלך או מיד לאחר אכילה או שתייה, מה שיכול לרמז על כך שהאוכל יורד לכיוון הלא נכון (לכיוון קנה הנשימה, במקום הושט). 2. שינויים בהרגלי האכילה- קושי בלעיסה, סירוב לאכול מזונות מסוימים או העדפה פתאומית למזונות רכים יותר יכולים להעיד על בעיות בליעה. 3. ירידה במשקל- ירידה בלתי מוסברת במשקל עשויה להיות סימן לכך שקשיי הבליעה משפיעים על היכולת לצרוך מספיק קלוריות. 4. קול רטוב- קול שנשמע רטוב (זהה לקול שנשמע כאשר יש ליחה במיתרי הקול) לאחר אכילה או שתייה יכול להצביע על כך שאוכל או נוזל נותרים בגרון או נשאבים לדרכי הנשימה.
5. "איחור" בבליעה- אוכל/ שתיה שנותרים בפה או שלוקח זמן לבלוע אותם. יכולים לרדת לכיוון קנה הנשימה באופן שאינו נשלט.
טיפים מעשיים להתמודדות הפרעות בליעה
חלק מהשינויים אתם תוכלו לבצע לבדכם ובחלקם תצטרכו להתערבות של בעל מקצוע (קלינאית תקשורת/ רופא).
1. שנו את מרקמי המזון- הציעו מזון רך או מחית שקל יותר לבלוע. הימנעו ממזונות דביקים, יבשים או פירוריים שעלולים להוות סיכון גבוה יותר לחנק. זו בעצם גם תפקידה של קלינאית תקשורת; להתאים את המרקמים המיטביים עבור האדם. מרקמים שיפחיתו את הסיכון לאספירציה. 2. הסמכת נוזלים- השתמשו במסמיך נוזלים כדי להפוך את השתיה ליותר סמיכה ובעקבות זאת להפחית את הזליגה של הנוזלים לקנה הנשימה. כאשר הנוזל יותר סמיך, כך הוא ניתן יותר לשליטה בפה ואז הבליעה היא יותר יעילה. ישנן מספר רמות הסמכה שניתן להתאים לאדם ולכן גם פה, עדיף להתאים לאדם את הרמה המתאימה עבורו ע"י קלינאית תקשורת. 3. עודדו ארוחות קטנות ותכופות- במקום שלוש ארוחות גדולות, ארוחות קטנות יותר ותכופות יותר יכולות לעזור להבטיח תזונה מספקת מבלי "לעייף" את מנגנון הבליעה. 4. ישיבה יציבה במהלך הארוחות- ודאו שהאדם יושב זקוף, רצוי בזווית של 90 מעלות, במהלך ומיד לאחר הארוחות כדי להקל על הבליעה. 5. שמירה על היגיינת הפה- היגיינת פה טובה מסייעת במניעת זיהומים ושומרת על הפה במצב טוב יותר. איך תעשו את זה? צחצחו לאדם שיניים בבוקר, בערב ולאחר כל ארוחה. חשוב להותיר את הפה ללא שאריות של אוכל במהלך היום והלילה כמובן. 6. עבודה עם אנשי מקצוע- התייעצו עם קלינאית תקשורת שתוכל להעריך את תפקוד הבליעה ולספק אסטרטגיות ספציפיות המותאמות לצרכיו של האדם. הערכות קבועות חשובות מכיוון שהמצב יכול להשתנות עם הזמן.
יש לכם שאלה?
זקוקים להתייעצות?
דברו איתי
יצרתי כמה כלים שיוכלו לעזור לכם אם אחד מיקיריכם מאובחן עם דמנציה ;
Comments